Τί είναι τα Hamsa;

Hamsa (also Khamsa & Chamsa)

Xάμσα (στην Ελλάδα γνωστό & ως "Καλοχέρα"

 

To “Xάμσα” είναι ένα φυλαχτό σε σχήμα παλάμης, πολύ δημοφιλές σε όλη τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και χρησιμοποιείται πολύ συχνά σε κοσμήματα και σε κρεμαστά τοίχων. Απεικονίζοντας την ανοιχτή δεξιά παλάμη, μια εικόνα η οποία αναγνωρίζεται και χρησιμοποιείται ως ένδειξη προστασίας σε πολλές κοινωνίες κατά την ιστορία, το hamsa πιστεύεται ότι παρέχει άμυνα ενάντια στο κακό μάτι. Το σύμβολο προηγείται του Χριστιανισμού και του Ισλάμ.

Στο Ισλάμ, είναι επίσης γνωστό ως το χέρι της Φατιμά, που ονομάστηκε έτσι για να τιμήσει την κόρη του Μωάμεθ Fatima Zahra. Όμως ταυτόχρονα αναγνωρίζεται και σαν φορέας καλής τύχης και μεταξύ των χριστιανών της περιοχής. Το αποκαλούν το χέρι της Μαρίας (ή το "χέρι της Παρθένου Μαρίας”).

 

Τύποι, συμβολισμοί & χρήση

Το χέρι και ειδικά το δεξί ανοιχτό χέρι, είναι ένα σύμβολο προστασίας το οποίο αντιπροσωπεύει ευλογία, δύναμη και σθένος και θεωρείται δραστικό απέναντι στο κακό μάτι.

Αποτελεί ένα από τα πιο κοινά σχέδια των κοσμημάτων από χρυσό και ασήμι που συναντώνται στην περιοχή, ιστορικά και παραδοσιακά. Πιο συχνά ήταν σκαλισμένα σε γαγάτη ή μαύρο γυαλί, ή φτιαγμένα από ασήμι, ένα μέταλλο το οποίο θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει την αγνότητα και διατηρεί μαγικές ιδιότητες. Επίσης, βάφεται με κόκκινο χρώμα στους τοίχους των σπιτιών για προστασία, ή ζωγραφίζεται ή κρεμιέται  στις πόρτες των δωματίων, για το μωρό μιας μέλλουσας μητέρας. Το χέρι μπορεί να απεικονίζεται με τα δάχτυλα απλωμένα ​​για να αποκρούσει το κακό, ή κλειστά όλα μαζί για καλή τύχη.

Εφόσον χρησιμοποιούνται για την προστασία από το κακό μάτι, τα hamsa συχνά περιέχουν ένα σύμβολο ματιού (ή χάντρα).

Σήμερα, είναι ένα μοντέρνο σύμβολο που έχει γίνει "icon”. Είναι το πιο δημοφιλές φυλαχτό καλοτυχίας ανά τον κόσμο, το οποίο εμφανίζεται σχεδόν παντού και ειδικά σε κοσμήματα.