Τύποι Βραχιολιών

Τύποι Βραχιολιών

«Βραχιόλι» Αστραγάλου

Στολίδια που φοριούνται γύρω από τον αστράγαλο. Τα βραχιόλια των ποδιών αλλά και τα δαχτυλίδια φοριούνται εδώ και αιώνες από τα κορίτσια και τις γυναίκες της Ινδίας, όπου είναι γενικά γνωστά ως “payal”. Επίσης και από τις Αιγύπτιες, ενώ στις ΗΠΑ τα βραχιόλια ποδιών έγιναν της μόδας κυρίως στα τέλη του 20ου αιώνα, ενώ στη δημοφιλή λαϊκή κουλτούρα και οι νεότεροι άνδρες, αλλά και οι γυναίκες, φορούν συνήθως δερμάτινα βραχιόλια ποδιών. Τα πιο επίσημα βραχιόλια (από ασήμι, χρυσό, κλπ.) χρησιμοποιούνται από πολλές γυναίκες σαν κοσμήματα μόδας. Επίσης αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κόσμημα στους γάμους στην Ινδία, όπου φοριούνται με τα σάρι.

Βραχιόλι Μπράτσου («Περιβραχιόνιο»)

Πρόκειται για ένα κομμάτι υλικού που φοριέται γύρω από τον βραχίονα και πάνω από το μανίκι, εάν υπάρχουν άλλα ρούχα. Μπορούν να φορεθούν απλά σαν κοσμήματα ή για να σηματοδοτήσουν το γεγονός ότι αυτός που τα φοράει ανήκει σε μία ομάδα και έχει έναν ορισμένο βαθμό ή ρόλο, ή βρίσκεται σε μία συγκεκριμένη κατάσταση. Τα βραχιόλια μπράτσων πολλές φορές χρησιμοποιούνται για να  δηλώσουν πολιτικές διασυνδέσεις ή να ταυτίσουν αυτόν που τα φοράει με μία ιδεολογία ή ένα κοινωνικό κίνημα.

Βραχιόλια
Σαν βραχιόλια ορίζουμε συνήθως τα στερεά κυκλικά βραχιόλια που γλιστρούν πάνω από το χέρι. Ταιριάζουν χαλαρά στον καρπό και μπορεί να είναι στενά ή ογκώδη. Τα πολύ λεπτά βραχιόλια επίσης μπορούν να φορεθούν πολλά μαζί.  Τα υλικά τους είναι συνήθως αρκετά ανθεκτικά και μπορεί να περιλαμβάνουν πολύτιμα αλλά και λιγότερο ακριβά μέταλλα, φυσικά υλικά, ακόμα και πλαστικό.

Βραχιόλια με Χάντρες

Συνήθως κατασκευασμένα από χάντρες που συνδέονται με κομμάτια από διάφορα υλικά.


Βραχιόλια με Γούρια (Φυλαχτά)

Ένα βραχιόλι «τσάρμ» είναι ένα κόσμημα που φοριέται γύρω από τον καρπό. Συνήθως φέρει προσωπικά γούρια: διακοσμητικά κρεμαστά ή «μπιχλιμπίδια» που δηλώνουν σημαντικά πράγματα από τη ζωή αυτού που τα φοράει. 

Βραχιόλια «Μανσέτες»

Τα βραχιόλια «μανσέτες» είναι συνήθως πιο φαρδιά από ό,τι τα στέρεα βραχιόλια  και εφαρμόζουν στον καρπό, ενώ μπορεί να στερεώνονται με κουμπιά, ασφάλεια ή κούμπωμα. Μπορεί να είναι κατασκευασμένα από μέταλλο ή από πιο εύκαμπτα υλικά όπως ύφασμα ή δέρμα.

Βραχιόλια Φιλίας

Το βραχιόλι φιλίας δίνεται από ένα άτομο σε ένα άλλο, ως σύμβολο φιλίας. Τα βραχιόλια φιλίας είναι συνήθως χειροποίητα. Υπάρχουν διάφορες μορφές και σχέδια, αλλά τα περισσότερα βασίζονται στους ίδιους απλούς κόμπους. Η κατασκευή τους είναι μια μορφή μακραμέ.
Τα βραχιόλια φιλίας είναι δημοφιλή σε όλο τον κόσμο.  Εκτός από τους εφήβους, είναι επίσης πολύ δημοφιλή και στην παλαιότερη γενιά αλλά και στις διασημότητες.  Μπορούν να φορεθούν σε διάφορες περιστάσεις. Για παράδειγμα, είναι ιδανικά ως αξεσουάρ μόδας στην παραλία, επειδή κατασκευάζονται από υλικά που δεν καταστρέφονται εύκολα και με τα οποία μπορούμε να κολυμπάμε ελεύθερα.

Βραχιόλια «Manillas» («Χειροπέδες») 

Είναι στρογγυλά (σχεδόν σαν δαχτυλίδια βραχιόλια, αλλά με άνοιγμα), κυρίως μπρούτζινα ή χάλκινα και σπανιότερα σε χρυσό, τα οποία εξυπηρέτησαν μία μορφή εμπορικού χρήματος (και σε ένα βαθμό, διακόσμησης) μεταξύ ορισμένων λαών της Δυτικής Αφρικής. Αυτή η μορφή αφρικανικού νομίσματος έγινε γνωστή και σαν «χρήμα δουλεμπορίου», καθώς οι Ευρωπαίοι άρχισαν να τα χρησιμοποιούν για να αποκτήσουν σκλάβους για το εμπόριο με την Αμερική.

Βραχιόλια «του Τένις»

Ένα κλασικό αξεσουάρ, κατάλληλο για σπορ αλλά και επίσημες ενδυμασίες. Κατασκευάζεται συνήθως από πολύτιμους λίθους και μέταλλο. Είναι λεπτό και εύκαμπτο και φοριέται πολύ άνετα.