Βρείτε το σχήμα του προσώπου σας

Βρείτε το σχήμα του προσώπου σας

Γνωρίζοντας το σχήμα προσώπου σας, θα κατανοήσετε μερικές από τις βασικότερες αρχές του στύλ και της ισορροπίας. Μπορείτε εύκολα να υιοθετήσετε το προσωπικό σας στύλ για να αξιοποίησετε στο έπακρο την εμφάνισή σας.

Υπάρχουν πολλές προτάσεις για να καταλάβετε ποιό είναι το σχήμα προσώπου σας. Από το να καθήσετε μπροστά σε έναν καθρέπτη και να σχεδιάσετε το περίγραμμα του προσώπου σας με ένα κραγιόν (ξεκινώντας κατά μήκος της γραμμής των μαλλιών, γύρω από τα μάγουλα και ακολουθώντας τις καμπύλες από το πηγούνι), ή να σκεπάσετε με μία πετσέτα το σχήμα του προσώπου σας και να ζητήσετε από άλλους να σας βοηθήσουν, κοιτώντας σας.

Υπάρχει όμως στην πραγματικότητα ένας επιστημονικός τρόπος για να βρείτε το σχήμα του προσώπου σας με αξιοσημείωτη ακρίβεια. 

 

Μετρήστε το πρόσωπό σας με μία μεζούρα ή ένα χάρακα. Θα μετρήσετε τα εξής:

 1. Μετρήστε το μήκος του πρόσωπου σας ακριβώς πάνω από τα ζυγωματικά σας.
 2. Μετρήστε τη γραμμή του σαγονιού σας.
 3. Μετρήστε το ευρύτερο σημείο του μετώπου σας. (Βρίσκεται κάπου περίπου στη μέση, μεταξύ των φρυδιών και τη γραμμής μαλλιών σας).
 4. Μετρήστε από την κορυφή της γραμμής των μαλλιών σας μέχρι το κάτω μέρος στο πηγούνι σας.

 

Σύμφωνα με τις μετρήσεις:

 • Έχετε Οβάλ σχήμα προσώπου εάν: Το μήκος του ισούται με 1 ½ φορά το πλάτος του.
 • Έχετε Στρογγυλό σχήμα προσώπου εάν: Το πρόσωπό σας είναι τόσο φαρδύ όσο και μακρύ. Αυτό μπορεί να διαφέρει λίγο, αλλά γενικά η μέτρηση είναι κοντά.
 • Έχετε Μακρόστενο/Μακρύ σχήμα προσώπου εάν: Το πρόσωπό σας είναι πιο μακρύ απ’ότι φαρδύ.
 • Έχετε πρόσωπο σε σχήμα Καρδιάς εάν: Το πρόσωπό σας είναι στενό στη γραμμή του σαγονιού και πιο φαρδύ στα ζυγωματικά και το μέτωπο.
 • Έχετε Τετράγωνο σχήμα προσώπου εάν: Το μέτωπο, η γραμμή του σαγονιού και τα ζυγωματικά σας είναι σχεδόν ίσα σε πλάτος.
 • Έχετε Τριγωνικό σχήμα προσώπου εάν: Το πρόσωπό σας είναι πιο στενό στους κροτάφους και φαρδύτερο στο οστό της γνάθου.
 • Έχετε πρόσωπο σε σχήμα Διαμαντιού εάν: Το πρόσωπό σας είναι πιο φαρδύ στα ζυγωματικά, ενώ έχετε στενό μέτωπο και γραμμή σαγονιού.